Ons laatste dagje bij Mytikas. We halen even snel boodschappen in die mooie supermarkt. We willen morgen BBQ-en. Ze hebben een mooie slagerij en, o wonder, daar ligt een flink stuk T-Bone steak. Ik heb er een ‘plakje’ van laten afsnijden (van meer dan een kilo). Marianne wil ook graag een stukje vlees op de BBQ, een stokje souvlaki. Verder nemen we nog wat kip mee voor vandaag.
Terug op de Just halen we direct het anker op en zetten koers naar Afales op Itaka. Dit is een ankerplekje, dat we al eerder probeerden. We zijn er toen met Daniel langs gevaren en vonden het geen goede optie qua wind en golven. Nu komt de wind uit een betere hoek en willen daar toch nog een keer een kijkje nemen. We hopen op een wandeling bergop naar de School van Homerus en het paleis van Odysseus, wat niet meer zal zijn dan her en der wat oude stenen.
Bij aankomst in de brede, diepe baai van Afales hebben we alweer twijfels. We denken als we met deze westenwind dicht bij het strand ankeren in het zuidelijkste puntje, dat we dan uit de golven liggen. We moeten tweemaal ankeren, omdat de bodem bestaat uit heel hard zand. Ons anker graaft er niet lekker in, maar het is gelukt. De nootjes, vijgen en een stukje worst en kaas met een wijntje worden geserveerd in de kuip. Als we elkaar aankijken, vinden we dit wel zo een ideaal plekje? Nee, niet zo. Alle lekkernijen worden opgeruimd en een half uurtje later zetten we koers naar Marmagkas bay. Dat is een uurtje varen. We hebben begin juli al eens in deze baai gelegen. Ook bij ons nieuwe ankerplekje staat nog veel wind, maar weinig golven. We vinden een mooie zandplaat en droppen ons anker. De lekkernijen komen weer op de kuiptafel en we kunnen lekker relaxen in het kuipje. We proberen de Retsina. 30 jaar geleden beviel die ons echt niet. We geven het een nieuwe kans, maar kunnen het niet waarderen. Marianne vindt weggooien zonde en moet nu dit weekend heel de fles alleen leegdrinken.
Morgen blijven we hier en zoeken een plekje op een van de acht strandjes in deze baai om die T-bone en het stokje souvlaki op de BBQ te gooien.
Vertrektijd 9:25 uur
Aankomst 16:00 uur
Tripafstand 25,6 mijl
Weer: zonnig 31 graden
Windkracht: 3